Térvillszer Kft.
6000  Kecskemét, Ballószög 108/A
+3676 427 363 +3630 336 32 63
Rólunk Kezdőlap Emelőgépek Referenciák Kapcsolat Impresszum

 

Otthon melege program!

Végre itt a lakossági pályázat az energia hatékonyság növelésére!

Melyek is azok a napelemes rendszerek?

Kezdjük az elején: Mi is az a napelem? A napelem (pontosabb nevén fotovoltaikus cella) egy olyan eszköz, amely képes a fény (energiasűrűsége miatt itt a napfényről beszélhetünk csak) energiáját villamos energiává alakítani. Ezt a tulajdonságát ki tudjuk használni: marsjárókat tölteni, űrállomásokat működtetni, vizet melegíteni, televíziót nézni, vagy egyszerűen csak tölteni a telefonunkat. Lényegében mindenre jók, amihez villamos energiát használunk.

Persze a napelemek működéséből adódik, napsütésre van szükségük az energia termeléshez, azaz csak akkor termel, amikor süt a nap. Emiatt ha nem a napsütéshez kötve akarunk villamos energiát használni, szükségünk van egy közbülső tárolóra. Ezek lehetnek akkumulátorok, vagy a közcélú villamos energia hálózat.  Ez alapján beszélünk szigetüzemű (off grid) avagy hálózati üzemű (on grid) naperőműves rendszerekről.

Szigetüzemű napelemes rendszereknél a termelt energiát azonnal el is használhatjuk, de a rendszerhez telepített energia tárolóba, mely rendszerint akkumulátor eltárolhatjuk a termelési többletet. Ennek a módszernek az előnye, ott is üzemképes, ahol nincs kiépítve közcélú villamos energia hálózat, vagy nem engedélyezett ahhoz a csatlakozás (mostanában közvilágítás), vagy ahová kiépíteni villamos hálózatot indokolatlanul drága lenne, például félreeső tanyáknál. A rendszer hátránya az energia tárolóból fakad, részint mert drága, részint mert korlátozott a kapacitásuk, és üzemeltetésük drágább, élettartama az akkumulátoroknak rövidebb. Itt mindig törekedni kell egy egyensúlyra, a telepített napelem teljesítménye ne legyen nagyobb, mint amennyit várhatóan az akkumulátor el tud tárolni, de nem gazdaságos túlméretezni az akkumulátor telepet sem annak magas költsége miatt.

Hálózatra termelő naperőműves rendszereket úgy képzeljük el, mintha a hálózat lenne az akkumulátor. A napelemek által termelt energiát el is használhatjuk, de ha többletünk van szabadon feltölthetjük a hálózatra, ahonnan később igény szerint visszakaphatjuk ingyen a kölcsönadott energiát. Arról, hogy a hálózaton a napelemes rendszerektől függetlenül mindig a megfelelő teljesítmény álljon rendelkezésre, a VER gondoskodik. A szolgáltató napelemes rendszer telepítésekor a fogyasztásmérőt a pontos elszámoláshoz kicseréli egy úgynevezett ad-vesz mérőre, mely képes mérni az energia áramlásának az irányát, így a hálózatra termelés-fogyasztás különbözetét számlázza csak a fogyasztó felé. A rendszer egyetlen hátránya, mivel az inverterünk (ez alakítja a napelemek által termelt energiát a készülékeink számára fogyasztható formájúra) szinkronban jár a hálózattal, azzal összekötve, a hálózat kiesése esetén nem csak nem lesz nekünk se áramunk, de a napelemek se tudnak addig termelni. Ezzel nincs mit tenni, könnyű belátnunk, ha a szolgáltató akár munkavégzés céljából lekapcsolja a hálózatot, mi pedig továbbra is kitermelünk rá, milyen súlyos következményei lehetnének az ott munkát végzők számára.

Reméljük tudtunk segíteni áttekinteni a napelemes rendszerek fajtáit, ha további kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel. Oldalunkra látogasson vissza később is, tartalmát folyamatosan bővíteni kívánjuk!


GermanPV napelemek

Fronius inverterek

ABB inverterek

Copyright 2016 © All rights reserved. Minden jog fenntartva!
Az oldalon szereplő tartalom bármilyen jellegű felhasználása az oldal tulajdonosának írásos hozzájárulása nélkül nem megengedett!
Az oldalon szereplő tartalomért annak készítője semmilyen felelősséget nem válal!